Facebook Kataloğu Nedir? Nasıl Oluşturulur? Nasıl Kullanılır?

Dijital Pazarlamayı Uzmanından Öğren!

Eğitim Paketleri

E-adam ile E-ticaret çok kolay!

Sizi Arayalım

Facebook Kataloğu Nedir? Nasıl Oluşturulur? Nasıl Kullanılır?

E-adam

E-adam 12 Mayıs 2020

Facebook Kataloğu Nedir? Nasıl Oluşturulur? Nasıl Kullanılır?

Facebook kataloğu sitenizdeki tüm ürünlerin, fiyatlarının, renk varyasyonlarının, ürün ID'lerinin bulunduğu bir feed yapısıdır. Real dünyada düşünecek olursak Facebook kataloğu ile yeniden pazarlama reklamları oluşturup hangi müşterinin hangi ürünle etkileşime geçtiğini bilerek doğru müşteriye doğru varyasyonlarda reklamlar hazırlayabilirsiniz. Diğer türlü oluşturduğunuz reklamlarda siteye giren herhangi bir müşteriye herhangi bir ürünü gösterirsiniz. Fakat katalog reklamlarında müşterinin direkt etkileşime geçtiği ürünü gösterdiğiniz için dönüşümler çok daha iyi olur. Facebook reklamlarında katalog oluşturmanın bize sağladığı avantajlar nelerdir?

Biz ROI (Return on Invesment/Yatırım Geri Dönüşümü) oranında 1/10, 1/20, 1/30,1/50 gibi rakamlar almak istiyorsak yeniden pazarlama reklamları kullanmak zorundayız. Yeniden pazarlama reklamları kurmak için de ürün kataloguna ihtiyacımız var. Katalog ve piksel beraber çalışan iki arkadaş gibidir. Piksel sitedeki bütün olayları toplar, katalog ise müşteri hangi üründe gezdiyse veya hangi ürünü göstermek isterseniz ürün kataloğundan o ürünü alır gösterir. Buradaki asıl amacımız etkileşime geçen müşterimiz hangi ürünü incelediyse ya da ona benzer ürünleri farklı stratejilerde o müşteriye reklamlar yayımlamak ve çok daha iyi dönüşümler almaktır.

Facebook Kataloğu Nasıl Oluşturulur?

  1. Facebook Business Manager platformunda katalog yöneticisi sekmesine tıklayınız. Katalog Oluştur butonuna tıklayınız.
  2. Ürününüz hangi kategoriye uyum sağlıyorsa o kategoriyi seçiniz. Eğer ki emlak sektöründeyseniz emlak kategorisini seçmeniz gerekmektedir.
  3. İleri dedikten sonra ''Ürün Bilgisini Yükle'’ ve ''E-Ticaret Platformu Bağla'’ bölümüyle karşılaşacağız. Burada eğer ki Facebook'un Opencart, WooCommerce gibi anlaşmalı olduğu platformlarla çalışıyorsanız E-Ticaret Platformu Bağla seçeneğini seçip, kataloğumuzu otomatik olarak yükleyebilirsiniz. Bu platformlara sahip değilseniz ''Ürün Bilgisini Yükle'’ kısmını seçmeniz gerekecektir.
  4. Daha sonra ''Bu kataloğun sahibi kim'’ bölümünü kendi Facebook Business Manager adınızı girebilir, kataloğunuzu isimlendirip, ilerleyebilirsiniz. Böylelikle kataloğumuzun ana şemasını oluşturmuş olacağız. Bundan sonraki kısmı şu şekilde hayal edebiliriz; ürünleriniz var ve depoya bu ürünleri yerleştirmemiz gerekiyor. Depoyu kiraladınız raflarını yerleştirdiniz fakat içinde ürünleriniz yok. Şu an için depomuzu kurduk ve oluşturduk daha sonra ürünleri ekleyeceğiz.
  5. Kullanım koşullarına geldiğimizde oluşturulan reklamları nerelerde kullanabiliriz bunları belirlememiz gerekmektedir.Kataloğumuzu dinamik reklamlar, Instagram'da alışveriş, Facebook sayfa mağazası ve trafiği arttıracak reklamlar alanlarından bize en uygun reklam alanını seçerek kullanabiliriz.
  6. Tanılar kısmında kataloğumuzla ilgili herhangi bir sorun varsa bu sorunları görebilir ve çözüm önerilerini izleyerek problemi kolaylıkla çözebiliriz. Ürünler kısmında kataloğa eklediğimiz ürünler nelerdir bunları görebiliriz, ürün seti kısmında ise kataloğumuza eklediğimiz ürünleri isteğimize göre gruplandırıp sadece o grubun reklamlarda çıkmasını sağlayabiliriz.
  7. Şablon oluşturulduktan sonra ''Ürün Veri Kaynakları'' kısmından ürünleri eklemeye başlayabiliriz. ''Ürün Ekle'’ butonuna tıkladıktan sonra bir veri dosyası yükleyeceğimiz için ''Veri Akışlarını Kullanın'’ kısmını seçip devam edebiliriz, Veri kaynağı adını belirleyip, varsayılan para birimi kısmını kataloğunuzdaki para birimine veya pixelinizin para birimine göre seçmeniz daha uygun olacaktır.
  8. Seçimleri yaptıktan sonra sürekli olarak ürün güncellemelerinde bulanacağımız için ''otomatik dosya yükleme planı belirle'’ seçimini yapmak doğru olacaktır. Veri akışı internet adresi kısmına sitemizin altyapısından çektiğimiz URL adresini kopyalıyoruz. Kullanıcı adı ve şifresini de girdikten sonra satışlarınızın yoğunluğuna göre bir otomatik yükleme planı oluşturabilirsiniz. Eğer günlük çok fazla satış yapan bir siteniz varsa saatlik xml ürün güncellemesi, daha az satış yapan bir siteniz varsa günlük veya haftalık xml ürün güncellemesi yapmanız doğru olacaktır. Web sitenizin trafik yoğunluğu çok fazla ise sitenizin hızını düşürmemek için başlangıç ayarlarını ve tekrar süresini kullanarak bu işlemi gece gerçekleştirmenizi önermekteyiz. Ayarlarımızı da yaptıktan sonra ''Yüklemeye Başla'’ butonu ile ürünlerimizi çekmeye başlayabiliriz.
  9. Ayarlar bölümünde kataloğunuz ile ilgili değişiklikleri gerçekleştirebilirsiniz. Business Manager hesabınızı burada seçip, ''Olay Kaynakları'' bölümünde ''Takip Özelliğine Bağlan'’ butonu ile müşterilerinizden alınacak verileri size sunacak pixeli aktif edebilirsiniz.
  10. ''Görsel Kırpma'’ bölümünde müşterileriniz için oluşturacağınız katalog reklamlarındaki otomatik oluşacak ürün görsellerinin reklamlarda nasıl görünmesi gerektiğini ayarlayabilirsiniz.
  11. Varsayılan ülke ve dil ayarlamalarını yine ayarlar bölümünden yapabilmektesiniz. İşletmenizin Instagram profilini de burada kataloğunuza bağlama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
  12. Bütün işlemleri gerçekleştirdikten sonra ''Olay Veri Kaynakları'' bölümünden kataloğun sorunsuz bir şekilde yüklenip yüklenmediğini teyit edebilmekteyiz. Buradaki Tanılar kısmında kataloğumuzda çıkan sorunları tespit edebilmekteyiz. Eğer ki kırmızı bir hata alıyorsak yüklediğimiz katalog yeniden pazarlama reklamlarında kullanılamayacaktır. O yüzden buradaki tanıları dikkate alıp çözmemiz gerekmektedir.

Kısacası katalog reklamları size çok iyi dönüşümler kazandıracak reklamlardır ve iyi tasarlanması gerekmektedir. Eğer ki bir reklam hesabı yönetiyorsanız katalog reklamlarından kesinlikle yararlanmalısınız. Facebook reklamlarıyla ilgili merak ettiğiniz bilgilere buradan erişebilirsiniz! :)