E-adam • 8 Ocak 2020
E-ticarete Başlarken Dikkat Edilmesi Gereken 2 Altın Kural
#E-ticarete Başlarken Dikkat Edilmesi Gereken 2 Altın Kural
İlk olarak sizinle Türkiye'deki e-ticaret ne durumda onu inceleyelim. TÜSİAD verilerine göre 2017’de e-ticaret %37 oranında artış göstererek 42,2 Milyar TL harcamaya ulaştı. Bu oran 2018’de %42 oranında artış yaparak 59,9 Milyar TL oranına ulaştı. Önümüzdeki günlerde daha da artış yapacağı düşünülüyor. 2014 ve 2018 seneleri arasında ortalamaya vurduğunuz zaman her sene bir diğer seneye göre %33 oranında artış göstermekte. Gelin birlikte yurtdışında gelişmiş ülkelerde bu durum nasıl artış göstermekte onu inceleyelim. E-ticaret hacminin perakende hacmine oranı şuan %11,1 oranına kadar ulaşmış durumda. Bu oran Türkiye'de sadece %5,3 civarında. İlerleyen zamanlarda görülüyor ki e-ticaret Türkiye'de bu oranlara yetişeceğe benziyor. Bu yüzden e-ticaret karlı bir yatırımdır. Şimdi e-ticarete başlarken dikkat etmemiz gereken 2 altın kurala geçelim:
- İyi bir web sitesi
- Satılabilir ürün
Bunlar da kendi içinde alt başlıklara ayrılır;
İyi Bir Web Sitesi
Hızlı : Öncelikle sitenizin hızlı olması lazım. Google'ın yeni paylaştığı makaleye göre web sitesindeki bir saniyelik gecikme sizin alışveriş dönüşümlerinizi %20 oranında azaltmaktadır. Google'ın tavsiye ettiği ortalama site açılmaz hızı her sayfada 3-4 saniye oranında olmak zorunda. O yüzden diyoruz ki iyi bir e-ticaret sitesinin olmazsa olmazı hızlı açılabilmesi. Müşteri Deneyimi : Müşterinin kolay bir şekilde web sitesinde alışveriş yapabileceği, kısa adımlarla alışverişi tamamlayabileceği ve kullanılabilir bir web sitesi olması. Uygunluk: Tüm cihazlarda tüm ekran çözünürlüklerine uygun web sitesinin aynı açılması gerekiyor. Entegrasyon : 3. şahıs firmalarla entegrasyonun kolay yapılabilir olması gerekiyor. Bunlar kargo, muhasebe, santral, SMS gibi entegrasyonlardır. Daha önce kullandığınız yazılım entegrasyon yaptıysa zor durumda kalmazsınız.
Satılabilir Ürün
İyi Fiyat: İnternetteki müşteriler tüm ürünleri araştırma yaparak fiyatını kalitesine göre inceliyorlar. Koyduğunuz ürünün piyasa şartlarına göre fiyat uygunluğu gerekiyor. İyi Çekim : Müşterinin alışveriş yaparken ürünü kolay tanıyabileceği şekilde iyi çekmeniz gerekiyor. Hatta son zamanlarda fotoğraflar öyle bir boyuta taşındaki ürünleri konsept çekimlerle daha satılabilir hale getirdiler. İyi Açıklama: Ürünün kumaş bileşenleri, ölçüleri, yıkama koşullarını açıklamak gerekiyor. Müşterinin fotoğraftan aldığı hazzı kumaşını fark edemiyorlarsa ürünün açıklamasına bakıp bilgileniyorlar. Ürün açıklamasını doğru ve net şekilde yazmanız gerekiyor.